joostvanmoll

Cursus tekenen, schilderen en gemengde technieken

De teken- en schildercursussen beginnen weer vanaf september 2024. In de cursussen werk je met de techniek(en) van je voorkeur. Denk aan acryl, olieverf, aquarel, pastel, houtskool, potlood. Ook mengvormen behoren tot de mogelijkheden.


Individuele begeleiding

begeleiding

De groepen bestaan uit 6 tot 9 cursisten. Sommige cursisten volgen al enkele jaren les bij mij. Je bent van harte welkom als nieuwe cursist. Deelnemers met weinig of geen ervaring krijgen uitleg over tekenen en schilderen op maat. Je krijgt uitleg over de materialen en het opzetten van een tekening of schilderij. Je leert het beeld opbouwen met licht, donker of kleur. Bij gevorderden bouw ik door op aanwezige materiaalkennis, inzicht in technieken, eigen ideeën, onderwerpen en thema’s. Zo ervaart iedereen direct een vrije werksfeer. Je krijgt alle ruimte om een eigen beeldtaal te ontdekken en ontwikkelen. Wie wil, kan zich specialiseren of experimenteren. Wat daar allemaal uitkomt, is en blijft voor iedereen altijd weer een verrassing! Uit ervaring weet ik dat iedere deelnemer zo het beste uit de verf komt.
Bron van inspiratie voor de deelnemers

bespreking We halen onze inspiratie uit verschillende bronnen zoals tijdschriften, eigen foto’s of verzamelde objecten.
Daarnaast spelen waarneming, de herinnering, onze verbeelding en muziek en kunst (westerse en niet-westerse kunst) een rol bij het ontstaan van jouw kunstwerk.
Verder zijn thema’s als figuratief en abstract, vlak en ruimtelijk, analyse en synthese, statisch en dynamisch, wezenlijk in de ontwikkeling van de beeldende kunst. Ze vormen naast de meest uiteenlopende stromingen zoals Impressionisme, Expressionisme, Surrealisme, Minimalisme, Modernisme een bron van inspiratie!

Aandachtig kijken en erover praten geeft je meer inzicht en geeft je werk een extra impuls.
Een gezamenlijke werkbeschouwing en bespreking behoort ook tot de mogelijkheden. We delen de creativiteit en het plezier en dit gaat hand in hand met originele resultaten.


Materiaal en tips

cursisten

Meestal hebben de deelnemers al diverse materialen. Neem deze materialen mee aan het begin van de cursus. Heb je nog geen of weinig materiaal? Dan geef ik graag advies op de eerste cursusdag. Hierna maak je een keuze en schaf je de materialen zelf aan.Exposeren

Als er mogelijkheden op de locatie zijn, dan gaan we daar exposeren en zorgen we samen voor de presentatie. Ook kunnen we een werkgroep samenstellen die elders een expositie inricht.


Mogelijkheid om buiten te werken

zomercursus

Als voorbereiding op buiten werken, wordt in de cursus het landschap behandeld. Hierbij komen de volgende aspecten aan de orde: Schetsen: de impressie en uitwerking. Sfeer: de verstilling en expressiviteit. Werk je natuurgetrouw of wil loskomen van de werkelijkheid? (stileren/abstraheren) We kijken naar vorm, kleur en compositie.
Binnen de cursustijd of door twee lessen samen te voegen, krijgen we (bij mooi weer) de mogelijkheid om buiten te werken in en rond de fraaie omgeving van Nijmegen.


Workshop

workshop schilderij zomer

Vind je het leuk om met een aantal andere schilderliefhebbers een dag of dagdeel te schilderen of te tekenen? Heb je belangstelling om een nieuwe techniek te leren of je bestaande werkwijze uit te breiden of te verbeteren?
Ik organiseer workshops in het atelier, in de natuur of op een locatie naar keuze.

We werken met acryl, aquarel, olieverf en pastel. Het is leuk om met nieuwe technieken en met materialen te experimenteren. Bijvoorbeeld aquarel met diverse pastels of bijvoorbeeld waterverdunbare olieverf en oliepastel. Dit alles op basis van je voorkeur en mijn advies. We overleggen samen op basis van jouw ideeën en wensen om te komen tot een succesvolle workshop. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een workshop:

Wat is een aansprekend thema of uitgangspunt? Enkele voorbeelden zijn: 'kleur, ritme en beweging' of 'in het teken van de boom' of 'van masker naar gezicht en portret'.
Hoe breng ik reliëf aan in een schilderij?
Hoe gebruik ik soft pastels met lage en hoge kwaliteit samen? Hoge kwaliteit pastels hebben een intense kleur en goede mengeigenschappen.
Hoe werk ik met waterverdunbare olieverf?
Hoe maak ik met waterverdunbare oliepastel en aquarel een gemengde techniek? Zowel waterverdunbare oliepastels als niet- waterverdunbare oliepastels bieden verrassende mogelijkheden om te verwerken met aquarel.

Je kunt je individueel of als groep aanmelden.

Neem voor verdere informatie contact met mij op.

De prijs wordt in overleg bepaald en is afhankelijk van de duur, locatie en aantal deelnemers.


De cursus locatie en cursustijden

Atelier Spits op Kunst, Waterstraat 220, Nijmegen
Seizoen 2024-2025

- Maandagmiddag van 13.30 -16.00 uur. Start 16 september 2024
- Dinsdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur. Start 17 september 2024
- Dinsdagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Start 17 september 2024
- Woensdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur. Start: 18 september 2024
- Wekelijks (28x) of eens per twee weken (16x)

Ter kennismaking
kan u ook lessen volgen
- 2 lessen € 42,- (1 les € 21,-)
Inschrijven via de mail contact


Herfstvakantie: 19 t/m 27 oktober 2024
Kerstvakantie: 21 december 2024 t/m 5 januari 2025
Voorjaarsvakantie: 3 maart t/m 9 maart 2025

Meivakantie: 19 april t/m 11 mei 2025

9 juni 2e pinksterdag


Cursusgeld

Het cursusgeld is gebaseerd op het aantal lessen én de huur van de locatie.
Je kunt het cursusgeld op twee manieren voldoen: contant bij de eerste les of per nota waarna je het geld binnen twee weken overmaakt naar mijn rekening. De lessen duren 2 ½ uur.

28 lessen € 560,-
16 lessen € 336,-
2 lessen € 42,- (1 les € 21,-)

Inschrijfformulier / Algemene Voorwaarden Atelier Spits op Kunst

Klik hier op het inschrijfformulier

Heb je belangstelling, vragen of wil je je aanmelden?
Neem contact met mij op!

Hartelijk dank.